Flise- og belægningsstensprojekter - Før du går i gang bør du...

Der findes et utal af belægningssten, fliser og andre materialer i forskellige farver, faconer og med uanede muligheder for miks og mønstre, hvor alene fantasien sætter grænsen. Men et er at din nye flisebelægning skal se godt ud, noget andet er at havemøblerne ikke står og vipper eller bilen i indkørslen med tiden efterlader kørespor.

Det er tungt arbejde at lægge sten og fliser, men gøres det ordenligt, ligger der til gengæld mange års glæde forude. I bund og grund handler det om, som med så meget andet, at forarbejdet altid udføres med omhu.

Hvor skal solterrassen, hyggekrogen, havegangen eller indkørslen ligge?

Der ligger en del arbejde forude, som ikke bare lige gøres om. Derfor bør stedet vælges med omtanke. Noget kan være betinget af grundens form eller husets beliggenhed – og giver derved sig selv. En terrasse vil jo nok være bedst placeret umiddelbart op ad huset, så man ikke skal springe for langt efter kaffen eller andet. Placeringen af indkørslen til carport eller garage giver ofte også sig selv. Men med hensyn til terrassen, så tænk på morgensol eller aftensol - eller en placering, der giver sol hele dagen. Parasolen kan jo altid tages i brug. Tænk også på vinden og lad være med at vælge det mest vindomsuste hjørne. Er det uundgåeligt, så må du være forberedt på opsætning af læhegn.

Skitser det område du vil belægge og find de belægningssten, fliser og mønstre du vil have. Prøv så at måle og beregne – og gerne tegne – din idé. Ikke alene skal du bruge såvel flisestørrelsen som -tykkelsen, når du skal beregne og planlægge udgravningen og ikke mindst den sluttelige afretningshøjde på området, for stenen eller flisen skal jo lægges til i højden – men i planlægningsfasen opdages ofte også nogle mere eller mindre hensigtsmæssige ting, som f.eks. hvor mange fliser eller sten, man overhovedet skal bruge og hvor mange af dem, der i sidste ende skal tilskæres ved kanter, bede eller andet.

 

Lugning er ikke just det allermest spændende, så vil du undgå at skulle skrabe rundt mellem fliser og sten, så kan du overveje det nye danfugesand, der hæmmer ukrudtsvæksten.

Held og lykke med projektet – og rigtig god arbejdslyst!

 

Der findes belægningssten og fliser i mange forskellige faconer og størrelser. Belægningsstenene kan lægges i forskellige former for mønstre. Der er både f.eks. blokforbandt med 1 eller 2 sten, firkantforbandt, diagonalmønstre, cirkler samt diverse kombinationer. Dertil kommer et utal af farver, faconer og miks. Hent inspiration i vores billedgalleri og brochure. Vurdér omgivelserne og tilpas dine valg af belægning herefter. F.eks. skal man se på farven på et murstenshus og vælge fliser og sten derefter – så det matcher. Husk på! Det skal ligge i mange år – og farven kan ikke bare ændres næste sæson. Lad dig derfor heller forføre af alle de flotte mønstre, der findes. Sørg hellere for at få en harmonisk og roligt udseende overflade, så man ikke bliver forvirret af at se på belægningen i længden.